روش های جوشکاری مورد استفاده در صنعت

روش های جوشکاری مورد استفاده در صنعت

روش های جوشکاری براساس ساختار و نحوه اتصال به 2 دسته شامل جوشکاری ذوبی و غیر ذوبی تقسیم می شوند,که در ادامه به شرح آن خواهیم پرداخت.

روش های جوشکاری ذوبی

همانطور که از نام این روش پیداست در محل اتصال دو قطعه با استفاده از حرارت باعث می شود تا
لبه های مورد نظر و ماده پر کننده به حالت مذاب در آمده و با هم ادغام شوند.

از آنجایی که حرکت اتم ها و مولکول ها در حالت مذاب بسیار ساده تر از حالت جامد است، روش های موجود در این دسته بندی بسیار پرکاربردتر از روش های غیر ذوبی هستند.

بر اساس اینکه حرارت مورد نیاز این فرآیند از چه منبعی تامین می شود این نوع جوشکاری خود به 4 دسته اصلی تقسیم می شود که عبارتند از:

  1. پرتو الکترونی یا لیزری
  2. اُکسی گاز
  3. قوسی 
  4. لیزری

1.جوش پرتو الکترونی شیوه نوین روش های جوشکاری

در این روش از پرتو الکترونی با انرژی بسیار بالا برای ذوب و ایجاد مذاب استفاده می شود.

بزرگترین مزیت استفاده از این روش، تمرکز بالای حرارت در یک نقطه و در نتیجه جوشی تمیزتر با عمق نفوذ بالاتر و همچنین منطقه HAZ بسیار کوچک است.

لازم به ذکر است که این روش نسبت به سایرروش های جوشکاری گرانتر است.

2.جوشکاری اُکسی گاز

در این روش برای رسیدن به حرارت مورد نظر از سوزاندن گازهای سوختی استفاده می شود.

پر کاربردترین گاز در این روش، استیلن است به همین دلیل نام دیگر این روش را جوشکاری اکسی استیلن نیز قرار می دهند.

این روش در صنعت ایران یکی از متداول ترین شیوه های جوشکاری است و در میان جوشکارهای سنتی به نام کاربیت یا کاربید

هم معروف است که سیم جوش مورد استفاده در این روش فلزی و بدون پوشش است.

3.جوشکاری قوس الکتریکی

یکی از پرکاربردترین نوع جوشکاری در صنعت، جوشکاری قوسی می باشد.

اساس این روش اعمال اختلاف پتانسیل الکتریکی بین محل جوش و تورچ جوشکاری در حالی که فاصله اندکی بین آن ها وجود دارد، می باشد.

تورچ یک ابزار جوشکاری است که برای اتصال بین دو قطعه فلزی استفاده می شود و روش کار آن شعله ور کردن گاز و اکسیژن است.

این فاصله مملو از ذرات هوا می باشد و در هنگام ایجاد اختلاف پتانسیل، این محیط یونیزه شده و ایجاد قوس الکتریکی می کند که حرارت مورد نیاز برای ذوب و جوشکاری را فراهم می کند.

برای انجام جوشکاری به روش قوس الکتریکی از 7 متد استفاده می شود که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت.

1)  جوشکاری الکترود دستی

این متد رایج ترین روش در جوشکاری بوده که در آن از یک الکترود دستی ذوب شونده که دارای پوشش های مختلف می باشد استفاده می شود که یک قطب منبع تولید اختلاف پتانسیل, به قطعه و قطب دیگر به الکترود وصل می شود, سپس قوس الکتریکی بین الکترود و قطعه برقرار شده و در همین حین الکترود و قطعه هر دو شروع به ذوب شدن می کنند.در این روش، بسته به نیاز های مختلف الکترود ها و روکش های مختلف هم وجود دارد.

2)  جوشکاری قوسی با گاز محافظ

در این روش جوشکاری با قوس الکتریکی با استفاده از یک تورچ جوشکاری به جای الکترود انجام  می شود,

که به علت استفاده از گاز کربن دی اکسید، با نام جوش CO2 نیز  این فرآیند جوشکاری را نام گذاری می کنند و همچنین به    جای مغزی الکترود نیز در این روش از سیم مفتول فلزی استفاده می شود که این سیم مفتول وظیفه ذوب و ایجاد قوس را به جای الکترود عهده دار می باشد.

3)  جوشکاری الکترود تنگستن

این نوع جوشکاری دقیقاً شبیه به جوشکاری قوسی با گاز محافظ می باشد که در این جوشکاری جنس مغزی تورچ  از تنگستن ساخته شده است و ذوب نمی شود و به علت استفاده از تورچی با جنس تنگستن به آن جوشکاری آرگون  یا TIG  هم می گویند. در نتیجه اگر نیاز به فلز پر کننده باشد، باید به صورت جداگانه اضافه شود.

4)  جوشکاری زیر پودری

این روش به صورت اتوماتیک انجام می شود و اساس کار آن برقراری قوس در زیر پودر محافظ می باشد.در جوشکاری زیر پودری قوسی که بین فلز پایه و سیم جوشی ایجاد می شود, باعث ذوب شدن فلزات شده و آن ها را به  هم متصل می کند و برای برقراری حفاظت از پودرهایی که داخل مخزن ها نگهداری می شوند, استفاده می کنند.

5)  جوشکاری تو پودری

این روش یکی از انواع روش های جوشکاری جدید به حساب می آید و قوس الکتریکی در این روش بین قطعه کار و سیم جوشی که حاوی پودر است اتفاق می افتد, تفاوت این روش با مدل قبل در این است که به جای قراردادن انباشتی از پودر بر